Over de ideale werkweek

Wat is het effect van 120 uur werken op een week tijd? Wat doet een hoge werkdruk, gecombineerd met een ongezonde levensstijl, met een mens? Redacteur Max Vryens van Radio 1 testte het samen met een psychologe uit.
 
Elke Van Hoof, klinisch psychologe en stress- en burnoutexperte reflecteert in ´de Wereld van Sofie´ op Radio 1 over stress en burnout en over de ideale werkweek. Thema´s zoals recuperatie en slaap, voeding, beweging, "to do"-lists, technologie en topsport worden aangesneden. Ben jij eerder een ochtend-, middag- of avondmens?

Wat leren we onder andere met dit boeiend stukje radio?

   Slaap- en recuperatietijd zijn cruciaal voor het behoud van onze productiviteit, goed humeur en psychische gezondheid.

   Personen met stressgerelateerde klachten verliezen een heldere kijk op zichzelf en de wereld rondom hen. Ze hebben vaak niet door dat er een (productiviteits)probleem is en gaan gemakkelijk met de omgeving in conflict.

   Normaal zijn we 30 procent van onze tijd gefocust en efficiënt. De rest van de tijd zitten we vaak in ´automatische piloot-modus´ en modderen we wat aan.

   Wanneer je het werk als topsport beschouwd, is er een kleinere kans op stressgerelateerde klachten. Omdat personen dan enorm gestructureerd en gedisciplineerd omgaan met hersteltijd, voeding en beweging. Maar ook omdat de manier waarop je denkt over je werk(druk) en over stress bepalend is om al dan niet stressgerelateerde klachten te ontwikkelen. In het volgende blog artikel "Beter worden in stress" leren we dezelfde conclusie: "Jouw gedachten en overtuigingen over stress kunnen de biologie van moed creëren, of hebben de macht om je ziek te maken."

   Voldoende slaap, gezonde voeding en beweging tijdens de werkdag zijn belangrijke elementen om goed te kunnen presteren.

   Ben jij een ochtend-, middag- of avondmens? Goed om daar rekening mee te houden.

   Wanneer er een match is tussen wie jij als persoon bent en het bedrijf, dan stijgen de kansen op productiviteit en magie! Het helpt om met jouw werkgever in dialoog te gaan, zodat je samen met de werkgever de verantwoordelijkheid kan nemen om je goed op het werk te voelen.

   Realistische doelen stellen is heel belangrijk om productief te blijven.

Waarom? De helft van onze werktijd zit vol met onvoorziene omstandigheden. Sinds het ontstaan van technologie als smartphones en computers worden we voortdurend onderbroken door social media, berichten, e-mails, notificaties,... De aandacht wordt doorheen de dag versnipperd. Daarom is het belangrijk om niet te veel doelen per dag te willen realiseren. Een werkdag is geslaagd wanneer we een beperkt aantal doelen kunnen afwerken en realiseren (lees: maximaal drie doelen met eventuele subdoelen). Een tip: laat je niet constant onderbreken. Zet notificaties en jouw email programma geregeld uit. Werk bijvoorbeeld drie blokken van 45 minuten met wat beweging of andere hersteltijd tussendoor.

Veel luisterplezier, en veel onderzoeksplezier gewenst.

https://radio1.be/psychologe-elke-van-hoof-over-de-resultaten-van-max-muskt-zijn-cognitief-vermogen-serieus-aangetast


Groeten,
Mathieu Devies

 

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat een berichtje na, of bel ons op.

 


 

In het najaar van 2017 volgde Mathieu de opleiding werkhervattingstraject Reboarding® onder leiding van Prof. Elke Van Hoof (VUB). In deze opleiding worden wetenschappelijke inzichten over stress en burnout gecombineerd met praktische handvaten om werkhervatting na langdurige afwezigheid te faciliteren.

Stress is an sich niet verkeerd. Toxische en langdurige stress is daarentegen wel ziekmakend.

Zonder stress is er geen innovatie. Zonder stress geen zelfinzicht. De manier waarop we met stress en moeilijke situties omgaan is in ons leven bepalend. Een coachingstraject "stress & burnout" helpt je om veerkrachtig in het leven te staan.

In een coachingstraject bij Mathieu kunnen volgende zaken aan bod komen:

  • Wat is stress? Wat is gezonde stress en wat is toxische stress?
  • Hoe werkt ons stressbrein? Hoe kan kennis uit de evolutietheorie ons helpen?
  • Hoe kunnen we de stressrespons neurobiologisch begrijpen?
  • Wat is de lichamelijke impact van langdurige en toxische stress?
  • Wat na een burnout? Hoe kan ik terug uit het dal geraken en werk en bezigheden hervatten?
  • Hoe kan ik veerkrachtig in het leven staan?
  • Welke inzichten en gedragsveranderingen helpen onze productiviteit en zorgen voor magie in ons leven?
  • Wat is verbindende communicatie en waarom is dit belangrijk in de context van stress & burnout?
  • Waarom is hersteltijd belangrijk om productief en veerkrachtig te blijven?
  • ...