Over autonomie en verbinding:
Rika Ponnet in de Standaard

In onderstaande video (op de website van de Standaard) reflecteert Rika Ponnet over de vraag waarom partners steeds maar opnieuw ruzie maken over op het eerste zicht banale zaken.

Rika Ponnet is relatietherapeute en schreef een aantal bestsellers over relaties: "Blijf bij mij" en haar recent verschenen boek "Alleen met jou".

In dit videofragment exploreert Rika Ponnet een in een liefdesrelatie vaak voorkomende dynamiek: de strijd tussen nood aan verbinding & betrokkenheid en de nood aan autonomie, vrijheid & zelfverwerkelijking. Beide noden lijken vaak niet verzoenbaar. Het loopt goed fout wanneer partners één positie gaan innemen (of de nood aan verbinding en betrokkenheid of de nood aan autonomie) en de positie van de andere partner gaan problematiseren.

Hoe kan deze schijnbaar onmogelijke tegenstelling in een intieme relatie opgeheven worden en wat lucht krijgen?

Volgens Ponnet helpt zelfonderzoek: wat zit er onder de voortdurende discussie en ruzies? Onder de alledaagse ruzies over de boterhammen met choco of de vaat schuilen dieperliggende behoeftes.

Afdalen en op zoek gaan naar je de diepere behoeftes, is hier de boodschap. En eens je weet wat er op spel staat, is het belangrijk om dit op een verbindende manier te communiceren.

Ten slotte vul ik graag bij bovenstaande video aan dat autonomie en verbinding niet zonder elkaar kunnen. Dankzij Sue Johnsson weten we dat veiligheid en verbinding voor de ontwikkeling van autonomie noodzakelijk zijn. Exploratie en groei vragen een veilige connectie. Elke mens heeft een diepe behoefte aan steun, geborgenheid en hechting. Waar we deze als kinderen van onze ouders nodig hebben, hebben we als volwassenen elkaar nodig in een relatie. Een liefdespartner bij wie we veilig kunnen zijn, zodat we onze kwetsbaarheid kunnen laten zien.
Hoe veiliger de verbinding tussen partners, hoe meer geliefden ´verschil(len) tussen elkaar´ kunnen toelaten.
Autonomie en ´het mogen van elkaar verschillen´ is op zijn beurt een incentive voor ware verbinding en empathie. Voor jezelf zorgen is dus eigenlijk ook zorgen voor de relatie.

In de Cocon bieden we partnerrelatietherapie aan.
Meer info over deze koppeltherapie kan je hier vinden.


Groeten,
Mathieu Devies

 

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat een berichtje na, of bel ons op.

 


 

In duopraktijk de Cocon bieden we partnerrelatietherapie aan.

Heb je het gevoel als koppel om meer en meer vast te zitten in een helse dynamiek? Kwetsende, moeilijke en pijnlijke perioden overkomen de beste partners.
In een veilige cocon kan er gezocht worden naar de diepere emoties en verlangens van beide liefdespartners. Met steun van de therapeut en je partner verdiep je als persoon je liefdevolle verbinding met jezelf én je partner.

Contacteer mij voor een intake.